Tuinset schilderen

Een houten tuinset heeft vaak veel te verduren. Zeker in een land als Nederland, waar ieder seizoen weer anders is. Het uiterlijk van je tuinset veranderd hierdoor. Zo kan hout oplichten door uv-straling, groen worden door vocht of zelfs vergrijzen. Het daarom een goed idee om je houten tuinset zo nu en dan grondig te behandelen door deze te schilderen. Zo weer je je tuinset tegen vocht, kleurverandering en vuil.

 

Tuinset Schilderen

 

Niet iedereen vind het schilderen van de tuinset een leuke klus. Toch scheelt zo’n werkje enorm! Je tuinset gaat langer mee, je terras ziet er weer fris en mooi uit en je bespaart uiteindelijk geld. Weet je niet goed hoe je moet beginnen, of kan je wel wat tips gebruiken voor het schilderwerk? Lees dan hieronder een handig stappenplan bij het schilderen en behandelen van je houten tuinset.

Van welk type hout is je tuinset gemaakt?

Houten tuinsets worden niet allemaal van hetzelfde hout type gemaakt. Je kan daarom ook niet zomaar aan de slag met het schilderwerk. De meeste tuinmeubels zijn gemaakt van hardhout, teakhout, vuren, grenen of eikenhout.

Schoonmaken en ontvetten van de tuinset

Voordat je aan de slag gaat met verf en kwasten moet je de tuinset goed schoonmaken en ontvetten. Zacht hout maak je schoon met water en ammoniak. Is de tuinset gemaakt van hardhout? Gebruik dan een speciale thinner om de set te ontvetten.

 

tuinmeubelen schoonmaken

 

Tuinset opschuren

Na het reinigen en ontvetten ga je de tuinset zachtjes opschuren. Doe dit altijd in de richting van de houtnerf en gebruik schuurpapier met een fijne korrel. Zo voorkom je dat je krassen krijgt in het hout

Tuinset beitsen of schilderen

De meeste mensen gebruiken een speciale beits voor buiten om hun tuinset mee te schilderen. Er zijn speciale beitsen verkrijgbaar die zorgen dat je tuinset extra beschermd is tegen invloeden van buitenaf. Schilderen is na het aanbrengen van de beits mogelijk. Kies een mooie kleur of ga voor een houtkleur. Lees goed op de instructies van de beits en verf hoeveel lagen je moet schilderen en hoe lang alles moet drogen.

Extra tip!

Let er op dat je bij het beitsen of schilderen van je tuinset in een snel tempo te werk gaat. De producten trekken namelijk snel in het hout waardoor je kans hebt op kleurverschil. Een korte pauze tussendoor lijkt misschien lekker, maar maak liever de klus in één keer af. Zo geniet je daarna van een mooie tuinset én een welverdiende pauze in de tuin.

Deel dit bericht
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInShare on Google+Email this to someone